13. marca 2010

Dobrý Ročník



Komédia
USA, 2006, 112 min

Režie: Ridley Scott
Hrají: Russell Crowe, Freddie Highmore, Albert Finney, Archie Panjabi, Richard Coyle, Tom Hollander, Kenneth Cranham, Marion Cotillard, Magali Woch, Valeria Bruni Tedeschi, Jacques Herlin, Catriona MacColl, Philippe Bergeron, Nicholas Guest, Abbie Cornish, Samantha Robson, Edita Brychtová, Daniel Mays, Didier Bourdon

Ridley Scott, uznávaný režisér, si rozhodol po všetkých tých votrelcoch, gladiátoroch a jastrabov dať pauzu, zvoľniť a natočiť nenáročný film, ktorým rozšíri obzor už aj tak dosť veľkej základne fanušíkov. Samozrejme nemohol pri tom chýbať ani jeho dvorný herec Russell Crowe (Gladiátor, Čistá Duša).

Dobrý Ročník je zaujímavá komédia, pri cítite tu pozitívnu energiu, ktorá sprevádzala film počas jeho natáčania. Natáčalo sa v mekke vína - Francúzsku. Hlavným bodom príbehu je Max Skinner, ktorý zdedí po svojom otcovi veľké vinice a domček vo Francúzsku. Samozrejme Max je namyslený bastard, ktorý chce tento dom predať. Ale nevedel, že v ňom žije človek, ktorá sa tak ľahko nevzdá. A tým sa začína jeho cesta stať sa lepším človekom.

Ako som už povedal, je to príjemná oddychová komédia, ku ktorej patrí ďalší pozitívny element - Marion Cotillard (Edith Piaf), krásna Francúzka, ktorá popletie Maxovi hlavu. Pri filme máte najradšej chuť si dať vínko s hlavnými hrdinami. A to chcel práve Ridley Scott docieliť.

Jeho výlet za vínom s Russelom Crowom sa mu určite zadaril, no teraz sme zvedavý ako mu výjde výlet do Sherwoodskeho lesa za Robinom Hoodom.

Hodnotenie: 4/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=k-B6FsAAvmM

11. marca 2010

Spartacus: Blood and Sand



Akčný / Dráma / Fantasy
USA, 2010, 60 min

Režie: Rick Jacobson, Michael Hurst
Hrají: Andy Whitfield, John Hannah, Lucy Lawless, Manu Bennett, Craig Parker, Erin Cummings, Peter Mensah

Spartacus: Blood and Sand je ojedninelým úkazom na TV obrazovkách, pretože je jediným seriálom, ktorý ešte nemal odvysielanú ani jednu časť a už bol materskou stanicou STARZ odklepnutý na druhú sezónu. Takúto dôveru mala stanica v tento seriál. Oprávnene?


Určite áno, Spartacus je zaujímavým mixom Rímu - otvorenosť seriálu, 300 - výprava a štýl a káblových seriálov - ostré výrazy a vlastne takmer žiadna obmedzenosť. Preto už vyvolal Spartacus aj prvé negatívne reakcie - v Británii ho chcú zakázať, a určite to nebude jediná krajina. Spartacus nie je seriál pre každého, ukazuje syrovú tvár Ríma a jeho podsvetia, neštíti sa ukazovať gayov, sex, krv a proste brutalitu ako keby bola na každodennom poriadku.

Príbeh je čiastočne skopírovaný legendárnou filmovou verziou z 1960, ktorú režíroval Stanley Kubrick. Spartacus príde o manželku, dostane sa do rúk armády, a spravia z neho otroka. A tu sa začína seriálový príbeh - Spartacus nie je žiadny neporaziteľný bojovník, ktorý si s každým poradí. Je to obyčajný darebák, smrteľník, ktorý na ľudí útočí zozadu, len pre prežitie, nežije pre slávu. A to je poháňací motor tohto seriálu, pomaličky ale isto jeho cesta za slávou.

Pre STARZ je tento seriál prvou väčšou produkciou a určite sa jej vydarila. Niekdo si bude hovoriť, že je to lacná kópia 300, ale ide skôr o dobre premyslenú taktiku ako vedieť zaujať obyčajného diváka - kombinácia nahoty, krvi a brutality očividne zabrala na divákov. Andy Whitfield mi príde ako TV kópia Sama Worthingtona (Avatar) - čo sa mi taktiež zdá ako dobrý ťah, má fyzičku, hrať vie, je ideálnym Spartacusom.

2. Séria je teda už istá, a som zvedavý na príbeh Spartacusa.
Prvá séria má 13 dielov.

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zc6wwPrVTgM&feature=PlayList&p=qCEWfaFD8_E

Human Target



Akčný / Krimi / Dráma
USA, 2010

Režie: Simon West, Steve Boyum, Kevin Hooks
Hrají: Mark Valley, Chi McBride, Jackie Earle Haley, Hiro Kanagawa, Danny Glover, Alex Fernandez

Human Target je novým akčným seriálom americkej káblovej stanice FOX, ktorá má vo svojej knižnici seriálové klenoty ako Dr. House, Kosti, Simpsonovci a mnohé iné.
Producentom pre tento moderný akčný seriál založený na komiksovej predlohe, ktorá od roku 1972 patrí pod DC Comics je McG - režisér Charlieho Anjelov 1,2 a Terminátora 4.

Príbeh je jednoduchý - tajný agent Christopher Chance - Mark Valley (Fringe) zachraňuje za peniaze rôznych ľudí z problémov, u ktorých ide väčšinou o život. Zápletka je na pohľad jednoduchá, časti vyzerajú tuctové, ale pomaličky sa začínajú odkrývať tajomstvá bývalého vládneho tajného agenta. Jeho pomocníkmi sú Winston - Chi McBride (Dr. House) a Guerrero - Jackie Earl Haley (nová Nočná Mora z Elm Street, Strážčovia). Seriál je kombinovaný humorou a vzájomnými dialógmi medzi týmito 3 hlavnými postavami. Scenár nie je moc originálny, ale rozhodne vie zaujať nonstop akciou, a proste s pocitom, že si idete oddýchnuť pri TV a neriešiť ostatné.

Predbežne má seriál 8 častí - stav k 11. 03. 2010, a podľa čísiel sledovanosti, je na dobrej ceste aby ho FOX obnovil na druhú sériu, keďže v USA sú neni takmer žiadne čistokrvné akčné seriály - 24 je na už na pokraji konca, a nič iné ma nenapadá.

Preto fandím tomuto seriálu, aj keď vlastne nie je nič extra, ale oddýchnem si pri ňom a Mark Valley ako hlavná postava je ideálne skĺbená s akciou a humorou.

Predbežné hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=UB10oLE7sKM

8. marca 2010

Chceš ma, chcem ťa



Komédia / Romantický
USA, 2009, 101 min

Režie: Robert Luketic
Hrají: Gerard Butler, Katherine Heigl, Eric Winter, Yvette Nicole Brown, Nick Searcy, David Lowe, Cheryl Hines, Alexis Krause, John Michael Higgins, Shanna Olson

Na prvý pohľad Chceš ma, chcem ťa vyzerá ako rutinná romantická komédia, ktorá veľmi rýchlo zapadne prachom a bude len ďalším zárezom do dlhého zoznamu romantických komédii. Lenže sú tu esá v rukáve - v prvom rade Robert Luketič, ktorý je už v tomto žánre ako doma natočil Pravú Blondýnku, Rande s Celebritou, ktoré vyvážene balancovali na hrane romantiky a komédie a v neposlednej rade jeho posledným filmom bol mimoriadne úšpešný dramtický film 21: Oko Berie v hlavnej role s Kevinom Spaceym (Americká Krása).

Ústrednou dvojkou filmu sú zo začiatku úplne protiklady - na jednej strane charizmatický Gerard Butler (300: Bitka u Thermopýl, P.S. Milujem ťa) a tak trochu workoholička Katherine Heigl (Klinika Grace, 27 Šiat). Títo dvaja herci sú ideálny do tejto role, pretože Butlerovi uveríte hoc by vám rozprával o chemickej reakcii sodíka, tak to zhltnete, a Katherine Heigl má správnu charizmu sa stať nasledovníčkou úspešnej Julie Roberts.

A hlavným esom oproti ostatným tuctovým romantickým komédiám je prístupnosť, ktorá bola stavovená v USA na 17 rokov, čo znamená čierny, vulgarný humor, ktorý je skvelo zakompovaný v príbehu TV stanice, do ktorej sa svojim drzým, arogantným spôsobom dostal práve Butler a jeho šéfkou je Heigl. Ich slovné diskusie, odpisy patria určite za poslednú dobu k tomu najlepšiemu čo sa urodilo v žánre romanticko/komediálnych filmov, medzi touto dvojicou to doslova iskrí. Žarty sa dostávajú na ranu vo veľmi rýchlych a hlavne vtipných intervaloch.

Samozrejme na ranu, musia byť aj tie romantické, otrepané klišé, bez ktorých by sa tento film nezaobišiel, ale tomuto filmu to odpustíte, pretože prvá hodina je skvelou komédiou a ten romantický koniec poteší ženskú časť publika hlavne.

Robert Luketič zvládol svoju rolu na jednotku a film Chceš ma, chcem ťa sa dá doporučiť aj mužskej strane publika najmä vďaka prvej hodinke, a to ostatné už nejako pretrpíme...

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8-wMe9vxkWI

Rec 2



Horor
Španělsko, 2009, 85 min

Režie: Paco Plaza, Jaume Balagueró
Hrají: Manuela Velasco, Leticia Dolera, Javier Botet

Pokračovanie úspešného španielského hororu Rec z roku 2007, ktorý sa jednoznačne a právom radí k najlepším pseudodokumentárnou technikou natočeným hororom. K pokračovaniu, ktoré sa odohráva priamo po konci jednotke, boli prizvaná opäť dvojica Paco Plaza a Jaume Balagueró.

Ako som už povedal, Rec 2 sa začína práve tam, kde jednotka skončila, ale z iného pohľadu. K situácii v Barcelone v paneláku sú privolaný vojaci, ktorých cieľov je vyriešiť situáciu a zdokumentovať to. Samozrejme situáciu neskončí tak, ako všetci predpokladali. Hlavnou prednosťou filmu je režisérska dvojka, ktorá drží latku filmu hodne vysoko, neboja sa použiť inovatívne prvky - first person kamera, ktorá bol len čiastočne použitá vo filme Doom - r. Andrzej Bartkowiak, je v Rec 2 naplno využitá, vynikajúco zostrihaná - hra s tepom je vskutku originálny nápad. Kamerovo je na 100% zvládnutý film, skvelé strihy, ktoré vytvárajú dokonalú atmosféru filmu - v noci mierne strašidelné.

Na scénu mimo vojakov sa dostáva aj pomocník Ministerstva zdravotníctva, ktorý je ale tajomnou postavou - SPOILER: je to kňaz. Tento pomocník sa razom stáva bad ass postavou s podobou Rufusa Sewella. Kňaz nebol nikdy coolovejší ako v Rec 2. Ako som už spomenul, prelínanie sa s Rec 1 je tvorené k dokonalosti, aj keď vlastne ide o pohľad z druhej a tretej strany, ale o tom až neskôr.

Kým americký kopírak Karanténa má iný koniec ako Rec, tak vlastne téma konca - a to je exorcizmus, je tu široko otvorená. Dovolím si povedať, že exorcizmus od čias Vymietača Diabla, nikdy nebol desivejší.

Film prekvapí asi v polovici, kedy sa úplne otočí strana a začne sa venovať nevítaným návštevníkom barcelonského obytného domu - mladým študentom. Ich linka je síce poslabšia a postupné dostávanie sa do linky filmu je vynikajúco spracované.

A čo sa stalo s našou reportérkou z jednotky? Vrátila sa s výrazom ako Drsný Harry, a priznávam sa zožral som jej to aj s navijákom. K pobaveniu patrí aj nápad s malou raketou, ktorú púšťame počas vianočných sviatkov - zaujímavý spôsob ako zničiť nakazeného človeka.

Koniec je inováciou a zároveň nárezou, ktorý sa nevidí tak často proste. Možnosti Recu sú teraz úplne otvorené, a ak sa režisérska dvojka nedá zlákať peniazmi Hollywoodu ako napr. bratia Pangovci, ktorým sa to kruto nevyplatilo, tak sa môžme dočkať ešte zaujímavých vecí.

Rec 2 je jedným z najlepších hororových sequelov všetkých čias, nekompromisne, brutálne a perfektne natočený, a je nutný vidieť najlepšie v nočných hodinách, pri ktorých si vychutnáte klaustrofobickú náladu filmu.

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dzCHnv3EQ0w

7. marca 2010

Muzika




Muzika
Komedie / Drama / Romantický
Slovensko / Německo, 2007, 99 min

Režie: Juraj Nvota
Hrají: Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová, Dorota Nvotová, Marián Geišberg, Jan Budař, Csongor Kassai, Milan Mikulčík, Lukáš Latinák, Petra Polnišová, Marek Geišberg, Ján Lehotský, Jana Oľhová, Vlado Hajdu


Slovenský film v poslednom období vstáva ako bájny Fénix z popoli..po náročných 90. rokov a začiatkov 21. storočia, kedy vlastne pojem slovenský film neexistoval, tak teraz aj vďaka často omieľanemú Audiovizuálnemu fondu, tak sa konečne prebrala slovenská filmová produkcia. Aj keď prebrala ako prebrala, uvediem príklad vysokorozpočtové produkcie Jánošík - Pravdivá História a Báthory, ktoré boli natočené za veľké peniaze, ale kvalitatívne nestáli za moc. Protipólom sú komornejšie filmy ako je Polčas Rozpadu režiséra Vladimíra Fischera či Pokoj v Duši Vladimíra Balka.

Film Muzika bol natočený v roku 2007 známym režisérom Jurajom Nvotom, ktorý sa skôr venuje divadelnej réžii, ale okolo filmu sa pohybuje temer 25 rokov. Muzika obišla viacero festivalov na ktorých sa dostala do officiálnej selekcie festivalov v Karlových Varoch a Montreali. Taktiež sa získal 9 cien na "slovenskej obdobe Oscarov", ktorá sa volá Slnko v Sieti.

Film je zasadená do socialististého obdobia, na dedinu, kde sledujeme partičku muzikantov - Kostelný, Budař a Mikulčík, ktorý sa snažia pomocou hudbu odtrhnúť od tohto nezmyselného systému. Výhodou Muziky je ten, že dostáva priestor mladšia generácia v kombinácii so staršiou - Kostelný je vynikajúci hercom, o Pauhofovej vieme už dlhšiu dobu, že je veľmi talentovaná herečka (Polčas Rozpadu). Absurdita vtedajšej doby sa samozrejme premietia do filmu, pomocou situačného humoru a paródie vtedajšieho obdobia - momentka s policajtmi, kde hral "akože" socialistickú hudbu, len aby sa nedostal do väzenia. Príjemným elementom filmu je Dorota Nvotová, ktorá je presne tak strelená, aby zapadla do tohto filmu.

Muzika balancuje na hranici čiernej komédie a existenčnej drámy, kde sa vynikajúcim spôsobom skĺbili známi herci, a vytvorili film, za ktorý sa nemusíme hanbiť, že pochádza zo Slovenska. Petra Polnišová ako trafená, je presne tým, čo bola v S.O.S. a veľmi príjemným cameom bola účasť Dušana Hergota zo skupiny Senzus ako majiteľa Baru Moskva.

Príjemným doplnkom je sprievodná hudba, a taktiež talentovaní herci, ktorý dotvárajú správnu symbiózu takmer dokonalého komorného snímku. Tvorcom a režisérovi Muziku prajem šťastnú kartu na ďalšie projekty, pretože ja som bol z Muziky príjemne potešený a dúfam, že slovenský film začne napredovať správnym smerom.

Hodnotenie - 4/5

http://www.youtube.com/watch?v=QLDqAye3Ua4&feature=player_embedded