22. mája 2010

Princ z Perzie: Piesky Času



Akčný / Dobrodružný / Fantasy / Romantický
USA, 2010, 116 min

Režie: Mike Newell
Hrají: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell, Richard Coyle, Reece Ritchie

V dnešných filmových časoch to majú filmy podľa PC hier ťažké. Pretože je možnosť, že sa hry uchopí neschopný režisér (Uwe Boll) alebo to skončí tak, že odklon od hry je obrovský. Tentoraz sa, ale filmu uchopil niekto kto sa rozumie do filmov, a tým niekým je Jerry Bruckheimer a rozhodol sa nám naservírovať epickú fantasy, ktorá dokáže zaujať každého diváka.

Ako som už povedal, predlohou je hra z roku 2003, v ktorej hlavným motívom je ako aj vo filme dýka s pieskom času, pomocou ktorej vie dotyčná osoba vrátiť čas späť. To čím sa ale odlišuje od hry je, že vo filme je princ Dastan hľadaný za vymyslenú vraždu svojho "otca" a k tomu sa mu pripletie aj krásna princezná do cesty, ktorej mesto bolo dobyté.

Jake Gyllenhaal mi proste na prvých obrázkoch z filmu nesedel ako princ Dastan, ale po vzhliadnutí filmu musím uznať, že je to momentálne herec, ktorý najviac pasuje do role Dastana. Má vtip, vie sa biť, je uveriteľným hrdinom. Gemma Arteton je krásna, čo sa od nej žiada, a vie hrať...a viem si ju predstaviť ako náhradu za Megan Fox v Transformeroch. Čo ale filmu chýba, je nejaký zapamäteľný vtip - áno sú tu náznaky odpisov, ale nič svetoborné.

Akčne je na tom Dastan tiež tak priemerne, nie je to myslené zle, ale niektoré akčné scény sú dosť neprehľadné. Jerry dával očividne pozor pri natáčaní a pozná hru, pretože akčne naladené scény sa držia hry t.j. parkour, rýchle bitky, krásne scenérie - to sa tvorcom podarilo.

Princ z Persie nie je zlý film, je to príjemné popcornové divadielko, ktoré poteší, nikoho neurazí, divák sa na ňom pobaví, ale po odchode z kina si bude žiadať viacej, čo je výzva pre tvorcov, pretože Mike Newell nie je moc akčný režisér.

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=UQ0rIr_405c

17. mája 2010

The Crazies



Akčný / Dráma / Horor / Sci-Fi
USA / Spojené arabské emiráty, 2010, 101 min

Režie: Breck Eisner
Hrají: Timothy Olyphant, Danielle Panabaker, Radha Mitchell, Joe Anderson, Preston Bailey, Lisa K. Wyatt, Lynn Lowry

Či už to chceme alebo nie, hororové remaky sa na nás valia neskutočnou rýchlosťou a v obrovskom množstve...a často prichádza aj na tie, ktoré boli svojho času klenotmi alebo sa o nich moc nevie. K takémuto prípadu patrí aj remake The Crazies z roku 1973, ktorý natočil legenda hororu George A. Romero (Noc Oživlých Mŕtvol).

Nachádzame sa v jednom obyčajnom sedliackom meste, kde sa zrazu ľudia začnú podivne správať...a tejto veci prileje olej do ohňa šerif, ktorý na baseballe zastrelí očividne iného obyvateľa, na akého si spomínali.

Kým väčšina dnešných remakeov sa snaží kopírovať svojich predchodcov dobre že nie políčko po políčku, tak Crazies sa radia inou cestou - nekompromisnou, krvavou a hlavne kvalitatívne možno aj lepšou ako originál. Postaviť príbeh tak, aby bol tajomný, nákazlivo desivý je v dnešnej dobe ťažké. Toto všetko Crazies má, a má aj Timothyho Olyphanta (Hitman), ktorý je prototypom poslušného šerifa, ktorý ale keď sa nasere, tak by ste pri ňom nechceli byť.

Znekľudnújuce, vystihuje právu podstavu filmu...armáda, ktorá sa riadi bezhlavými rozkazmi, ako dôsledok dnešnej doby, tento film nám chce ukázať nejaký signál.

Breck Eisner, ktorý natočil nemastnú, neslanú Saharu, ale s The Crazies sa mu podarilo obdivuhodný kúsok, pretože natočiť dobrý remake v dnešnej dobe, a k tomu aj strašidelný, je nadľudský výkon. The Crazies sa fanúškom hororu oplatí vidieť, pretože cítiť z tohto filmu tvorivú kreativitu, a tá je momentálne v Hollywoode na ústupe. Plus neskutočný vynikajúci záver...palec hore proste.

Hodnotenie: 4/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lEMZwQulT1Q