9. októbra 2010

Sharktopus



Horor / Sci-Fi
USA, 2010

Režie: Declan O'Brien
Hrají: Eric Roberts, Roger Corman

Stanici Syfy, ktorá sa považuje prevažne za podradný kanál, ktorý vytvára abecedne nepopísateľné zlé horory - viď Jazero 3 na nás útočí so svojim novým kúskom, ktorého názov už desí - Sharktopus! Už pri úvodných titulkov na nás útočí príjemná retro pesnička alebo aj theme song Sharktopus. Čo skôr prekvapí je meno producenta Roger Corman - tento človek je pojmom vo filmovej distribúcii, stojí po väčšine za brakovými filmami ale aj napr. za nedávnou Rallye Smrti. Sharktopus si to očividne dobre naplánoval s premiérom podobného hororu - Piranha 3D, až na rozdiel, že tu nie sú peniaze, ani originalita.

O čo ide? Z názvu je to viacmenej jasné, ale Sharktopus je "nečakane" vládnym experimentom, a už v úvodných minutách na nás Sharktopus digitálne a škaredo zaútočí, alebo skôr sa ukáže a pobaví už na začiatku diváka. Veľkým bonusom pre tento film je účasť legendy B,C a iných filmov Erica Robertsa (Expendables, Temný Rytier), čo je záruka že tento film sa neberie vážne.

Sharktopus sa dostáva zo spárov vládneho programu a je rozhodnutý zaútočiť na najbližšie pobrežie. Sharktopus je "mierne" digitálny a to ako vraždí nevinné obete, je nesmierne tragické, ale zároveň aj vtipné, ako pri legendárnych filmov najhoršieho režiséra všetkých čias Eda Wooda. Dej sa teda dostáva do Mexika, kde sa nachádza človek, čo vie Sharktopusa zastaviť = hlavná postava.

Netuším čo si Syfy chceli dokázať, ale aspoň niečo sa im darí, a to podávať vtipné smrti - viď bungee smrť, strašne recitované a hlúpe dialógy a nehorázne škarede digitálneho Sharktopusa, až je tam podozrenie, či to nerobil Asylum (Titanic 2 stačí ako príklad ich tvorby). Zrazu po chvíli príde zlom - Syfy si zo seba uťahuje, príjemne a hlavne vtipne strieka digitálna krv, nevinní ľudia umierajú a divák sa zabáva, no čo viac treba? Stačilo by keby sa aspoň držia tejto samouťahújucej linky, a nesnažia sa o seriózny film, ale režisér sa nevedel rozhodnúť, čo chce týmto filmom priniesť divákovi.

U takýchto filmov platí formulka, čím viac priateľov, tým väčšia zábava je pri filme. Sharktopus je ale brakom v najväčšom slova zmysle, nedá sa popísať ani písmenom abecedy, je proste na smiech, je tragický, a je tam Eric Roberts, a to musí v tomto čase hovoriť za všetko. Lámanie lode, bábkové chápadlá vo vode, aj toto patrí k tomuto filmu..vrcholom filmu, a jeho trápnosti...je výstup z vody, a chodenie Sharktopusa a celé záverečné zúčtovanie, ktoré dotvára jasnú bodku za "kvalitou" celého filmu. Film pozerať iba na vlastné riziko a nie v triezvom stave :)

Hodnotenie: 0/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=P2HGoR8pSps