2. apríla 2010

Prekliaty Ostrov



Režie: Martin Scorsese
Hrají: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Ted Levine, John Carroll Lynch, Elias Koteas, Robin Bartlett, Christopher Denham, Nellie Sciutto, Joseph Sikora, Curtiss Cook, Raymond Anthony Thomas, Joseph McKenna, Ruby Jerins, Tom Kemp, Bates Wilder, Lars Gerhard, Matthew Cowles, Jill Larson, Ziad Akl, Dennis Lynch, John Porell, Drew Beasley, Joseph P. Reidy, Bree Elrod, Thomas B. Duffy, Ken Cheeseman, Steve Witting, Michael E. Chapman, Keith Fluker, Darryl Wooten, Michael Byron, Gary Galone, Gabriel Hansen, Cassity Atkins, Rob W. Gray, Alexander Hoffman, Robert Masiello, Danny Carney, Jeffrey Corazzini, Guy A. Grundy, Cody Harter, Daniel Lowney, Dan Marshall, Americo Presciutti, Eric Rollins, Skip Shea, Billy Silvia

Martina Scorseseho uznávam ako režiséra vynikajúcich Mafiánov či Kasína, aj keď podľa mňa Skrytá Identita si nezaslúži Oscara. A z Leonarda DiCapria už dávno nie je ten sladký lámač sŕdc ako bol v Titaniku, stal sa z neho seriózny herec, ktorý dokáže zvládnuť aj akčné úlohy - Krvavý Diamant a samozrejme sa stal dvorným hercom Martina Scorseseho ako bol Robert DeNiro a tak podľa knižnej predlohy natočili Shutter Island (Prekliaty Ostrov).

Príbeh je o dvoch policajtoch, ktorí prišli na tajomný ostrov, na ktorom sú uložení najväčši psychopati vyšetrovať pátranie po šialenej vrahyni. Ostrovu vládne netradičný doktor John Cawley (Sir Ben Kingsley). Postupne sa začínajú vynárať temné tajomstvá, paranoia, a šialenosť tohoto ostrova. To čo robí tento film odlišný od ostatných Scorseseho filmov je práve ten nápad. Nebojí sa výjsť s niečím tak divným, premýšlajúcim a hlavne kvalitným.

Leo DiCaprio je vynikajúci herec, a to že je na ňom celý film postavený, nie je vôbec zlé. Atmosféra filmu je dosť klaustrofobická, a núti človeka premýšlať nad konaním postavy a toho čo sa deje okolo. Ostatní herci čo hrajú vo filme, taktiež zvládli svoje psycho role na výbornú. A "nečakaný zvrat" na konci moc neprekvapil, ale bol dosť dobrý na to čo sa dialo. Najlepšie po pozretí tohoto filmu trochu počkať, a urovnať si v hlave to čo ste videli...pretože to sakra stálo za to

Hodnotenie: 4/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HYVrHkYoY80

Ninja Assassin



Akční
USA, 2009, 99 min

Režie: James McTeigue
Hrají: Naomie Harris, Sung Kang, Rain , Rick Yune, Ben Miles, Shô Kosugi

Žáner akčných filmov v poslednom čase poukazuje na veľký útlm, či už sú to finančné neúspechy priamočiarych akčných filmov alebo neschopnosť tvorcov skĺbiť dobrý scenár s dobrou akciou. Ninja Assassin je novým filmom od bratov Wachovských (Matrix), ktorý si zavolali dvorného režiséra Jamesa McTeigueho (V ako Vendetta), aby natočili poctu akčným "flákom". Zámer sa im čiastočne vydaril.

Jednoduchý príbeh - Raizo, je členom klanu, ktorému sa otočil bokom, a teraz je hľadaným. K tomu mu pomáhajú 1-2 osoby, a to je všetko k zápletke. Takže skĺbenie scenára a akcie sa nekoná, fajn, ale za to akcia je na dosť vysokej úrovni, a to vďaka kórejskému spevákovi/hercovi Rainovi, ktorý má vynikajúcu fyzičku, a choreografia bitiek je na vysokej úrovni, čo je fajn. Herecké výkony netreba riešiť, sú kŕčovité, a nepodstatné.

K slovu sa dostáva brutalita filmu, množstvo CGI krve, ktorou sa snažili kopírovať efekt krvi ako vo filme 300. Raizo má jednu nevýhodu, nie je to moc vtipálek, aj keď scéna s práčkou je dosť zapämateľná.

Filmu podlamuje nohy všetká ta vata, ktorá je počas bitiek. Ako sa dalo čakať, film skončil finančným neúspechom, a to vďaka Warner Bros, ktorý sa neskoro zobudili so svojou marketingovou kampaňou, pričom si myslím, že tento film dokáže zaujať mnoho ľudí, ktorí sa chcú kochať dobrou akciou, a neriešiť príbeh, presne tak ako ja.

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KdZa8E7pQAQ

28. marca 2010

Informátor!



Komédia / Krimi / Dráma / Thriller
USA, 2009, 108 min

Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Matt Damon, Melanie Lynskey, Clancy Brown, Frank Welker, Scott Bakula, Eddie Jemison, Thomas F. Wilson, Rusty Schwimmer, Mike O'Malley, Andrew Daly, Scott Adsit, Rick Overton, Paul F. Tompkins, Ludger Pistor

Steven Soderbergh je veľmi osobitý režisér, raz natočí vynikajúce filmy ako trilógia Dannyho Parťákov a potom sa pustí do divných nezávislých filmov ako Berlínske Spiknutie alebo Informátor!. Samozrejmosťou u týchto nezávislých filmov je, že sa nájde rád nejaký obetný baránok ako tu Matt Damon, ktorý naberie trebárs 30 kíl aby sa vžil do role.

Informátor! je "pravdivý príbeh" Marka Whitacrea, ktorý pracoval pre spoločnosť ADM a súčasne bol informátorom pre CIA. To je v skratke príbeh Informátora. Takže vidíme na placi tlstého Matt Damona, ktorý s prehľadom a s precíznosťou hrá idiota, a ide mu to presvedčivo. Ale tá vata - príbeh, a jeho príhody sú trápne a vôbec nie vtipné. Sodenbergh sa snažil z toho vytvoriť pozerateľný a vtipný film, ale ani jedno z toho sa mu nevydarilo. Ide o podpriemerný s Mattom Damonom film, ktorý sa oplatí vidieť akurát na vlastné riziko, a s maximálne fajn náladou.

Hodnotenie: 2/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cNzfcng0ThA

FlashForward - Spomienka na Budúcnosť



Drama / Sci-Fi
USA, 2009, 45 min

Režie: David S. Goyer, Michael Rymer, Bobby Roth, Nick Gomez, Michael Nankin
Hrají: Joseph Fiennes, John Cho, Jack Davenport, Sonya Walger, Christine Woods, Peyton List, Courtney B. Vance, Zachary Knighton, Brian F. O'Byrne, Lee Thompson Young, Ryan Wynott, Lennon Wynn, Gina Torres, Rachel Roberts, Gabrielle Union, Dominic Monaghan, Shohreh Aghdashloo, Barry Shabaka Henley, Alex Kingston, Genevieve Cortese, Yuko Takeuchi, Michael Massee, Callum Keith Rennie, Rodney Rowland, Frank John Hughes, Michael O'Neill, Peter Coyote, Julio Oscar Mechoso, Elizabeth Rodriguez

Flashforward je nejaký záblesk, čo sa stane v budúcnosti. Že sa z toho nedá urobiť seriál? A celkom dobrý? Tak to sa mýlite. Prvotný nápad podľa románu je vskutku originálny, a to ten že celá planéta utrpí 2 minútový "blackout" (výpadok) a potom sa snaží veci, ktoré videli napraviť, alebo tak aby sa nestali.

Prvá séria, ktorá má zatiaľ 12 odvysielaných častí z 22 je celkom fajn, ale oproti prvým 2-3 dielom, ktoré boli na TV pomery nadpriemerné je to už teraz poslabšie. Kde sú tie problémy? Z ukázaných flashforwardov sa nedokázalo vyťažiť nič, urobila sa omáčka typu "zabráňte tomu a tomuto a urobíme to a to", a je to až neskutočne predvídateľné. Istou iskrou pre tento seriál bolo nasadenie Dominica Monaghana (Lost), a asi aj dlhšia pauza, slabšie čísla sledovanosti, pretože po pauze, sa snaží seriál opäť rozbehnúť, ale bude to mať veľmi ťažké.

Suma sumárum, Flashforward nie je náročný seriál na pozeranie, ale po niektorých dieloch omrzí, ale kvalitatívne je celkom fajn, najmä kvôli Davidovi S. Goyerovi (scenárista Temného Rytiera a iných).

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=25kXHgWg938