5. apríla 2010

Nebo, peklo...zem



Dráma
Slovensko, 2009, 95 min

Režie: Laura Siváková
Hrají: Zuzana Kanóczová, Bronislaw Wroclawski, Jiří Korn, Lukáš Latinák, Dagmar Bláhová, Juraj Šimko, Ivan Martinka, Dagmar Edwards, Andrea Karnasová

Po "miernom" sklamaní z Cinky Panny, prichádza na rad ďalší slovenský film, a to je Nebo, peklo...zem. Príbeh nádejnej primabaleríny (Zuzana Kanócz - Román pre Ženy), ktorá sa snaží ísť cieľavedome za svojim cieľom, až si neuvedomuje okolité nástrahy a problémy sveta.

Zuzana Kanócz zvládla tento film s plnou bravúrou, perfektné odohrané, ako aj režisérsky - Laura Sivákova je talentovaná, vie pracovať s hercami. Scenáristicky tiež na dosť vysokej slovenskej úrovni, a kamerovo rozhodne zaujímavé. Vytknúť filmu sa dá slabšie tempo, a niektoré krátke scény, ktoré mohli byť dlhšie kvôli filmu a jeho podstate.

Nebo, peklo...zem je na slovenské pomery rozhodne zaujímavý film, ktorého sa netreba bát, a dať mu šancu, či už kvôli Zuzane Kanócz, alebo kvalite tohoto filmu.

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.nebopeklozem.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=58

4. apríla 2010

Zombieland



Komédia / Horor / Akčný
USA, 2009, 80 min

Režie: Ruben Fleischer
Hrají: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin, Amber Heard, Bill Murray, Derek Graf, Jacob G. Akins, Hunter Aldridge, Elle Alexander, Michael August, Melanie Booth, Daniel Burnley, Chris Burns, Dalton Cole, Blaise Corrigan, Ernest Dancy, Anthony J. Davis, Travis Grant, Robert Hatch, Barry Hopkins, Steve Warren

Boli časy, keď hororové komédie a dobré hororové komédie boli luxusným tovarom. Potom sa začalo hovoriť o akomsi Zombielande, o ktorom sa šírili fámy, že je suprový aj keď ho často odkladali.

A zrazu tu bol...a Zombieland patrí k najpríjemnejším prekvapeniam minulého roka...a k najlepším komédiam 2009. A čím si to zaslúžili?

Príbeh o posratom svete plnom zombies, v ktorom sa zamieravame na jedného loosera, ktorý sa drží svojich jasných pravidiel? Jasná vec, a keď sa pripojíme k nemu Tallahassee - v životnej forme Woody Harrelson (Ľud vs. Larry Flynt). K tomu narážky na všetko možné, aj nemožné, mánia na Twinkies, Zombie vražda týždňa. Potom pár vypočítavých žien. Slovná prestrelka sa môže začať. A divák sa kráľovský baví.

Väčšina filmov stráca v strede tempo a dych, ale Zombieland sa nadýchava k niečomu veľkému, a to k najlepšiemu cameu filmovej histórie (nápoveda - Ghostbusters). Potom príde veľké zúčtovanie v lunaparku, ku ktorému všetky cesty viedli.

Ako som už povedal vyššie, Zombieland je kráľovská zábava, aj keď možno niektorým sa nebude páčiť humor vo filme, ale mne tento humor padol ako riť na šerbel. Gagy sú legendárne, a som zvedavý na pokračovanie filmu.

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=071KqJu7WVo

Cinka Panna




Režie: Dušan Rapoš
Hrají: Anna Gurji, Martin Huba, Zuzana Kronerová, Jozef Vajda, Marián Slovák, Adrian Jastraban, Martin Dejdar

Už úvodné "ohnivé" titulky a cigáňka Zuzana Krónerová hovoriaca Amen Romale, tušia, že sa bude diať niečo nekalé...a hľa zrazu nepochopený záber na kone, ktoré bežia cez jazierko. Toto asi režisér Fontán pre Zuzanu a Utekajme už Ide Dušan Rapoš nezvládol.
Prazvláštne filtre, ktoré nejakým amatérskym spôsobom mi evokujú CSI Miami...zo sekundy na sekundu sa meniace počasie...čo sa to tu do pekla deje???

Týmto chceme podporovať rozvoj slovenského filmu? Tak to brrr nie..."dych berúce" dialógy, "diabolské" strihy...čo Rapošovi zaplatili naši počiernejši občania, aby im urobil reklamu?

Príbeh cigánskej muzikantky, ktorú v slovenskom filme stvárňuje gruzínska herečka Anna Gurji (paradox), na ceste za tým, aby sa stala prvou primáškou (neviem čo to je, nepýtajte sa ma to). To je "veľký" príbeh na pozadí zlej doby, ktorá nepriala tejto nádejnej cigánskej muzikantke. Či už to bolo zo strany šľachty alebo jej uznania.

S plnou slávou oznamujem, že toto je najhorší slovenský film aký som videl (u Čechov víťazí Kameňák a Zahrádník). Nedokázal som to pozrieť do konca, lebo moje psychické sily na tento film boli obmedzené.

Hodnotenie: 0/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cy2wP6uiMs0

Prísľuby z Východu



Dráma / Thriller / Krimi
Velká Británie / Kanada / USA, 2007, 100 min

Režie: David Cronenberg
Hrají: Naomi Watts, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Armin Mueller - Stahl, Sinéad Cusack, Jerzy Skolimowski, Olegar Fedoro, Tamer Hassan, Michael Sarne, Donald Sumpter


Davidovi Cronenbergovi sa zapáčila mafiánska tématika, v podstate je teraz jediným režisérom, ktorý dokáže natočiť poriadny mafiánsky film. Jeho mafiánsky debut Dejiny Násilia (A History of Violence) rozhodne zaujal, a tak sa opäť rozhodol spojiť sily s Viggom Mortensenom (Pán Prsteňov 1-3) a natočil mafiánsky film z prostredia Londýna.

Príbeh sa zaoberá ruskými prisťahovalcami v Anglicku, ktorý si postupom časom vytvorili svoje klany. Hlavnými postavami je "hrobár" Nikolaj Lužin (Mortensen) a zdravotná sestrička (Naomi Watts), ktorá zachráni dieťa, ktoré ma akýsi súvis s Nikolajom, a rozhodne sa pátrať na vlastnú päsť.

Prednosťou Cronenberga je silný príbeh, a hlavne v poslednej dobe vynikajúco hrajúci Viggo Mortensen, ktorý sa opäť úžasne ponoril do svojej role a s bravúrou ju zvládol, jeho postava je desivá, tichá a realisitická. Bohužial dopad na ostatných hercov - Watts a Vincent Cassel je taký, že týmto dostávajú pomenej priestoru, respektívne sú "sundaný" na plátne, vždy keď sa tam objaví Mortensen. Menší problém som mal aj s tempom filmu, aj keď má iba 96 minút, tak tempo je dosť pomalé, a režisér sa nikam neženie.

Prísľuby z Východu sú správnym mafiánskym filmom, ktorý dosť realisticky a hlavne vynikajúco zobrazujú atmosféru Londýna posiatu ruskými mafiánmi.

Hodnotenie: 4/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=iq_M8EOC4zA