11. mája 2010

Kick-Ass



Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Aaron Johnson, Garrett M. Brown, Clark Duke, Evan Peters, Deborah Twiss, Lyndsy Fonseca, Sophie Wu, Elizabeth McGovern, Christopher Mintz - Plasse, Stu 'Large' Riley, Nicolas Cage, Ohene Cornelius, Mark Strong, Michael Rispoli, Corey Johnson, Kenneth Simmons, Anthony Desio, Carlos Besse Peres, Randall Batinkoff, Dexter Fletcher, Chloe Moretz, Johnny Hopkins, Russell Bentley, Jason Flemyng, Tamer Hassan, Yancy Butler, Adrian Martinez, Tim Plester, Joe Bacino, Hubert Boorder, Christopher McGuire, Max White, Dean Copkov, Jacob Cartwright, Maurice DuBois, Dana Tyler, Omar A. Soriano, Craig Ferguson, Katrena Rochell, Omari Hardwick

Keď som prvý raz počul o tomto filme, tak to boli len nadávky, že je to nezfilmovateľné, nemožné, a keď som sa pozrel na obsadenie...tak tieto obavy boli dosť reálne...lenže prišiel prvý trailer a nadšenie razantne stúplo..stálo to za to?

O Kick-Ass išli zprvu až neskutočne chválitebné recenzie, lenže títo hype obvykle po vzhliadnutí filmu opadne...ale u Kick-Ass tento hype je oprávnený. Pritom ide o reálny príbeh chlapca, ktorý sa proste chce stať superhrdinom, aj keď nemá žiadnu schopnosť. Je to typický looser, ktorý sa venuje komiksom, nemá babu a masturbuje doma pred PC - "netový teenager".

Čo robí tento film zatiaľ najlepším filmom roka? Je to jednoznačne jeho sila v rozhovoroch, akcii a proste veciach, na ktorých divák čaká a aj ich dostane...a má Nicolasa Cagea, ktorý vyzerá ako Batman!
Film je nahláškovaná každou sekondou, či už je to fórmi o superhrdinoch, o sociálnych sietach, alebo o konci Lost.

Akcia je zvládnutá prihliadajúc na rozpočet ktorý bol dosť nízky, neskutočne našlapaná a originálna ako komiksová predloha autora filmu Wanted. A kto vie použiť Ennia Morriconeho, tak proste ten človek má gule, talent a ten Matthew Vaughn má, pretože Kick-Ass je najväčšia bomba tohto roka, aj keď nie je pre každého, pretože poväčšina bežných divákov nepochopí "geek" humor.

Suma sumárum = Kick-Ass = guilty pleasure film, ktorý musíte vidieť!

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=l_9FZ1463sw

The Losers



Režie: Sylvain White
Hrají: Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Zoe Saldana, Jason Patric, Columbus Short, Holt McCallany, Óscar Jaenada

A máme tu film, pri ktorom, ste si pri pozeraní traileru povedali, že to bude pecka - veď aj má byť prečo - akcia, rýchly strih, dobrá hudba, Zoe Saldana...no proste Losers. Lenže ako sa bohužial dalo čakať internetové echo o tomto filme, neprinieslo davy ľudí do kina, aj keď je to škoda, pretože takýto film sa oplatí vidieť na veľkom plátne.

Príbeh pochádza z komiksovej stajne DC Comics (Batman) a hovorí o bande bývalých vojakov pracujúcich pre vládu, ktorí boli proste odpísaní. Pre zlepšenie ich povesti sa k nim pridáva Aisha (Zoe Saldana), ktorá dokáže popliesť hlavu každému členovi Losers.

Je škoda, pretože v poslednom čase akčný žáner vymiera - skúste si spomenúť na jeden úspešný akčný film, ktorý neprodukovalo nejaké veľké meno...alebo to nebolo pokračovanie...no nespomeniete si na žiaden. To neznamená, že Losers sú zlí. Naopak sú dobrí, vracajú sa ku koreňom akčných filmov - tj. 90-roky, kde prekvitali tieto filmy. Základom bolo dobré obsadenie - Evans, typický vtipálek či Jeffrey Dean Morgan bezdomovecký hláškar a nezabudnem pripomenúť Zoe Saldanu.

Zápletka je jednoduchá, možno trochu sci-fi (eko zbraň), ale sme v komiksovej predlohe, takže je ešte dosť reálne. Bohužial problémom je predvídateľnosť a možno menší počet akčných scén. Čo ale vyvažuje tento film, sú celkom vtipné konverzačky a niektoré originálne dobré nápady - trik s rukami (Evans) a vynikajúco zvládnuté finále.

Tvorcovia si nechali pochopiteľne otvorené dvierka na potenciálne ďalšie pokračovanie, ale vzhľadom k finančnému neúspechu je to málo pravdepodobné, čo je dosť veľká škoda, pretože Losers sú to, čo chýba dnešnému divákovi, čo baží po akcii, a Losers na to majú.

Hodnotenie: 3/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ypdB65jNpu0