1. októbra 2010

Expendables



Akčný / Dobrodružný / Thriller
USA, 2010, 99 min

Režie: Sylvester Stallone
Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, David Zayas, Giselle Itié, Charisma Carpenter, Gary Daniels, Terry Crews, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis

Žáner akčného filmu má históriu, ako samotný film..svoje zlaté časy si odbyl na prelome 80.- 90. rokov kedy vzniklo najviac akčných flákov, vytvorilo sa kvantum akčných hercov. Bolo to zlaté obdobie akčného filmu, kedy vznikli najlepšie kúsky ako napr. Smrtonosná Pasca, Rambo, Terminátor a iné.

Píše sa rok 2010, a akčný žáner je na pokraji...ako sa to vezme, akčné filmy sa točia, ale prispôsobujú sa dobe - viď James Bond, ktorý chce vyzerať ako Jason Bourne z trilógie o agentovi, ktorý stratil pamäť. Preto sa Sylvester Stallone - legenda akčného žánru rozhodla vytvoriť poctu takmer zabudnutému žánru, pozvať základné kamene akčného žánru a postaviť im sochu pomocou tohoto filmu.

Sly, ktorý vdýchol život najlepšiemu vojakovi (samozrejme po Chuckovi Norrisovi)Rambovi sa mnohí smiali prednedávnom, pretože to bol starý dedko, ktorý chcel vdýchnuť život svojim najlepším postavám. Sly sa nevzdal, a preto Rocky 6 a Rambo 4 sú skvelými poctami jeho legendárnym postavám. A teraz sa rozhodol aj napriek opätovnému výsmechu natočiť svoj film.

Výčet hereckého ansámblu je obdivuhodný: Bruce Willis, Arnold Schwarzeneger, Dolph Lundgren, Jason Statham, Steve Austin, Eric Roberts a iní. Zápletka filmu je jednoduchá, ale nie je v prvom rade dôležitá: partia žoldákov má za úlohu na fiktívnom ostrove zosadiť generála, ktorý je pod palcom bývalého CIA agenta.

To čo záleží, sú herci a kooperácia medzi nimi, a tú Sly dokázal vytvoriť na výbornú. Nič silené, každý má svoj part, svoje hlášky, svoje spomienky na najlepšie časy..až je škoda, že už sa takéto filmy nerobia. Ideme k akcii - Sly má v merku ako aj klasické akčné kúsky, ale samozrejme sa prispôsobil aj moderným dobám, preto má film klipový strih, ale aj krásne dlhé zábery. Výbuchy sú reálne, krv digitálna a zlí padajú po desiatkach.

Ťažko spisovať o tomto filme viac - čím viacej akčných filmov máte napozeraných, tým sa Expendables budú viac páčiť. Sú závanom v mútnych akčných vodách, sú nostalgickou spomienkou, na to čo chýba momentálne v Hollywoode, sú proste geniálnym filmom.

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=C6RU5y2fU6s

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára