25. septembra 2010

Nočná Mora z Elm Street - 2010



Fantasy / Horor / Thriller
USA, 2010, 102 min

Režie: Samuel Bayer
Hrají: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Thomas Dekker, Katie Cassidy, Donta Storey, Kellan Lutz, Clancy Brown, Rooney Mara

Každé desaťročie sa v hororoch objavuje jedna legendárna postava - súčasnosť - Jiggsaw (séria Saw), 90. roky - Ghostface (Vreskot), 80. roky je to buď Freddy Krueger alebo Jason Voorhess (Piatok Trinásteho). Jedna dvě, Freddy jde, Freddy si jde pro tebe...tak presne túto melódiu si s prestávkami pospevujeme už 26 rokov, kedy nás prvý krát do kina nalákal majster hororu Wes Craven (Vreskot) na hororovú kreáciu zvanú Freddy Krueger. Spolu sa Freddy dočkal 7 pokračovaní, ktoré viacmenej si držali svoju latku vysoko nastavené, iba s menšími výkyvami. Dá sa povedať, že je o kvalitatívne najvyrovnanejšiu hororovú sériu. V roku 2003 sa tešili blahom fanúškovia v ultimátnej hororovke Freddy vs. Jason, ktorá isto potešila každého hororového diváka. S touto rolou masového vraha detí v snoch je neodmysliteľne spätý Robert Englund, ktorý vytvoril z Freedyho legendárnu, desivú ale aj zábavnú postavičku.

Michael Bay, tvorca blockbusterov ako Mizerové alebo Transformers sa rozhodol po vzore iných úspešných režisérov vytvoriť svoju hororovú produkciu, ktorá sa venuje v súčasnosti remakeom hororových klasík ako bol už spomínaný Piatok Trinásteho alebo Texaský Masaker Motorovou Pílou, ktorý sa dočkal aj svojho prequelu (pokračovania, ktoré sa odohrávalo pred prvým filmom). Píše sa rok 2010, a preto sa Platinum Dunes (spoločnosť Michaela Baya) po svojich úspechoch rozhodla remakeovať poslednú klasickú postavu - Freddyho Kruegera. Réžie sa ujal "nečakane" klipový režisér Samuel Bayer, ktorého predchádzajúca tvorba boli klipy a dokumenty.

O čo vlastne v Nočnej More ide? V istom meste jestvuje ulica Elm Street, na ktorej straší vrah teenagerov a detí Freddy Krueger. Žiadna zmena oproti klasike z roku 1984, zatiaľ...ale dozvieme sa ako sa Freddy stal Freddym, a hlavne, že už ho nehrá Robert Englund, ale Jackie Earle Haley (Strážčovia - Watchmeni). Táto zmena je bohužial viditeľná či už na kvalite, ale aj maske ktorou Freddy prešiel. Stratilo sa čaro jeho role, a máme tu namiesto toho iba obyčajného tuctového znetvoreného zabijáka.

Michael Bay vie servírovať cool zábery, ako to dokazuje aj tu, aj keď nie je režisér, ale očkom dohliadal na film, ale nezakryje nemotorných hercov, a hlavne prachbiedny scenár, ktorý by dokázal spísať aj 10 ročný chlapec, čo videl pár hororov. Hlavnými hercami sú v remakeu seriálové "hviezdy" Thomas Dekker (Terminátor: Príbeh Sarah Connorovej), Kelan Lutz (trilógia Súmrak) a vychádzajúca hviezda Rooney Mara (nachádzajúci počin Muži, ktorí nenávidia Ženy). Vo filme sú prakticky do počtu, absentuje tu moment prekvapenia, napätia pri nich, nemajú čím držať sled filmu a dávajú priestor iba na pekné zábery a vyniknutie Freddyho. Apropo Freddy, bohužial zmena museli prísť pre amerických teenagerských divákov, ktorý by si asi Englunda nepamätali (čo je práve opak, je to legenda). Preto nasadenie Haleyho bolo logické, má predpoklady asi ako jediný - desivá tvár, dobré herecké schopnosti. Pripočítajme si aj Freddyho masku, ktorá už pôsobí skôr úsmevne, namiesto toho desivého pocitu keď sme ho prvý krát videli, ale je to možné aj rokom natočenia filmu.

Nancy už nie je tá bojovníčka proti Freddymu, ale iba teenagerka, ktorá sa chce zachrániť pred Freddym a zaspatím. Je to obyčajný remake, ktorý určite nepredčí originál, ale dáva priestor na dotvorenie celého nosného príbehu o Freddym Kruegerovi, a ako sa stal tým beštiálnym vrahom, ktorý vraždí teenagerov na Elm Street. Teenagerom a partiám to na zabavenie bude stačiť, ostatným, teda tým čo mala možnosť vidieť hociktorý diel okrem tohoto, budú sklamaný.

Nočná Mora z Elm Street z produkcie Michaela "megalomana" Baya je za poslednú dobu asi najzbytočnejším remakeom, ktorý przní klasiku a hlavne przní samotného Freddyho, už to nie to desivé "Jedna dvě, Freddy jde, Freddy si jde pro tebe" ale iba tuctové hororové pobavenie, s absenciou inovácie, prekvapenia a napätia (neráta sa dosť vysoké zvýšenie hudby vo filme).

Kto má záujem vypnúť hlavu, pobaviť sa s partiou, tak pre toho je remake Nočnej Mory z Elm Street stvorený, kto očakáva kvalitný remake ako v prípade napr. Hory Majú Oči, ktoré dokázali predčiť aj originál, tak odporúčam vypnúť Nočnú Moru, pretože nie je ani zábavná...

Hodnotenie: 2/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=97h_Oj6PotM

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára