31. októbra 2010

Machete



Akční / Krimi / Thriller / Komedie
USA, 2010, 105 min

Režie: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Hrají: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey, Cheech Marin, Don Johnson, Shea Whigham, Lindsay Lohan, Daryl Sabara, Ara Celi, Tom Savini, Electra Avellan, Elise Avellan, Alicia Rachel Marek, Tito Larriva, Cheryl Chin, Nimród Antal

Všetko začalo projektom Grindhouse, ktorý spojil Roberta Rodrigueza a Quentina Tarantina. Súčasťou boli aj falošné trailery na neexistujúce filmy. Jeden z nich bol o zabijákovi, ktorý si hovoril Machete. Ako hovorí fake trailer - "They fucked with the wrong Mexican". Machete zaznamenal úspech, aj v reklamnom priemysle (Mountfield reklama) ako aj vo filmovom, pretože ako prvý sa dočkal celovečerného spracovania, a to v plnej paráde, s Rodriguezom a Trejom na čele..a s kopou iných hviezd ako Seagal, Alba, De Niro a iní.

Takže príbeh je o jednej nezdarenej akcii, pri ktorej je na Machetu nachystaná pasca, je ťažko zranený, a to je dôvod krvavej a hlavne brutálnej pomsty hlavne aby naporcoval svojich nepriateľov. Jednoduchá, ale o to účinnejšia zápletka, béčkové a zároveň exploitation filmy 70. rokov, z ktorých si Rodriguez bral príklad, náročnejšie ani neboli.

Planéta Teror z cyklu Grindhouse bola jednoznačne lepšia ako tá Tarantinovka polka, hlavne preto, že Rodriguez má talent, aj keď jeho detské filmy (hlavne Prckovia) boli nútené zlo, stále ma povesť nekompromisného a hlavne dobre točiaceho chlapíka. Machete alebo Danny Trejo je ideálom akčného hrdinu pre takýto film, nie nadarmo ho volajú aj Záhradník :) Už začiatočné scény plné násilia, digitálnej krvi a hlavne Stevena Seagala (konečne v pozerateľnom filme), ukazujú, že film sa nepára s nejakými predsudkami a ide proti prúdu súčasnej kinematografie, čo je len a len dobré.
Geniálny voice-over z trailerov na Grindhouse je späť, ako aj všetky tie old-school hviezdy, ktoré ideálne zapadajú do skladačky spolu s Machetem. Nechýba zmysel pre humor - Lindsay Lohan, ktorá hrá postavu akoby priamo ušitú z jej reálneho života.

Ako už bolo povedané, všetko to efektne strieka, postavy sú jedným slovom cool..každý si tu nájde svojho obľúbenca, svoje obľúbené hlášky, a to čo každému chýba. Cheesy hlášok sa tu tiež divák dočká - ako napr. že črevá sú 18 m dlhé. Nepodstatná informácia, vlastne chujovina, ale pre potreby filmu dokonale zakompované.

Machete by sa dala popísať ako nesmierna blbosť, ktorá je až geniálna, vtipná, krvavo akčná. Ako celok pôsobí kvalitnejšie ako Grindhouse, či už kvalitou hereckého obsadenia, alebo nápadom, ktorý je dotiahnutý do dokonalosti. Je to jednoznačne jeden z favoritov na môj film roka, pretože mi takéto filmy ako Machete chýbajú - otvorené, nekompromisné, ktoré kašlu na nejaký rating, a užívajú si slobodu a radosť, ktorá sa potom prejaví do výsledného filmu. Dokonca aj Jessica Alba je cool, a to je už čo povedať, Steven Seagal oslavuje návrat na plátna kiná vo veľkom štýle - vtipný a hlavne sám sebou. Vtip so záhradníkom, skvelo načasovaná Ave Maria, každý si nájde svoju maličkosť, svoju obľúbenosť.

Akokoľvek vychvaľujem Machetu, robím to oprávnene, pretože treba vydrbávať s Hollywodom, a točiť takéto filmy, talentom netreba plytvať a netreba sa púšťať ani do vyložene šialených nápadov ako pri tomto filme. Preto si zaslúžia títo tvorcovia absolutórium, túto laickú recenziu a hlavne plný počet odo mňa.

Hodnotenie: 5/5

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hhUuvFr8syg&has_verified=1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára